mandag den 29. juli 2013

Sund fornuft - og nye indtryk

Målet for maden på spejderlejren må være, at børnene bliver mætte og får masser af energi til de mange aktiviteter. Derfor skal menuen jo være sammensat, så den består af ting, de kan lide. Men dermed ikke sagt, at menuen bliver sammensat som en sulten bæver eller ulv ville have valgt det.
Det må dog for alt i verden ikke gå hen og blive en ideologisk kamp mellem økologiske bønner og  pålægschokolade.
Jeg kan huske, da mine børn gik i børnehave, at der var de her forfærdelige forældre-diskussioner, hvor nogle forældre ikke ville have, at der blev uddelt kage eller slik til fødselsdage, men at alt skulle være frugt og grovkorn. At nogle af dem så havde svært ved at leve op til egne principper, når ulvetimen var indtruffet, og der skulle handles ind i Netto. Det er jo så en anden sag.
Jeg mener, at alting bør gives med måde. Også sukker og livretter. Herhjemme har vi en regel om, at man skal smage på nye ting. Og børn har godt af at blive udfordret og smagsmæssigt. Det giver nye oplevelser. Og fra mine børns børnehave, hvor der var fælles frokost, så ved jeg, at det at spise nye ting sammen med andre børn, giver dem mod til at smage og lære nye retter at kende.
Så på spejderlejren må det gerne være sundt indimellem, usundt nogle gange og anderledes lejlighedsvist. Og så skal der være en masse kendt godt mad.

Chokoladepålægget røg ud
Jeg har fået indkøbslisten fra sidste sommerlejr, og en af de punkter, som jeg har streget på den, er pålægschokolade til morgenmad. Morgenmaden består først af en god bund af havregrød, cornflakes eller havregryn. Der er tradition for kanelsukker på havregrøden, og at man må tage et par skefulde sukker på cornflakesne, og det skal de naturligvis have lov til. Derefter vil der komme friskbagt franskbrød, og så kan de få smør, ost og syltetøj. Jeg håber, at vi kan finde et sted, hvor vi kan få friske bær og selv lave syltetøjet bare ved at koge bær med sukker.
Men der kommer ikke chokolade eller sukkermadder. Det fantastiske på en lejr er, at børn, der ellers kan være meget kræsne hjemme, hurtigt lærer, at reglerne er anderledes, når man er et barn blandt 35. Her er der ingen curlingforældre til at smøre favoritmaden, fordi man ikke tror, at man kan lide det, der bliver serveret. Når det er sagt, så vil jeg gerne love evt. bekymrede forældre, at ingen børn kommer til at gå sultne i seng.

Bakedbeans
Det er nu ikke kun mig, der finder på at udfordre smagsløgene. Jonas, leder for juniorne, har ønsket, at de skal have baked beans og bacon til morgenmad den ene dag. Jeg er ikke sikker på, hvor stor succes, det vil blive hos juniorne, men så må vi bruge lidt tricks for at få dem til at smage.
Det lette vil naturligvis være bare at købe 6 dåser bakedbeans, som de kan varme (juniorne skal selv lave deres mad). Men jeg har fundet en opskrift, som jeg synes lyder nem og lækker, og så kan køkkenet selv lave bagte bønner  om torsdagen, hvor alle andre er på tur.
Jeg vil også købe to dåser af Heinz bakedbeans. Og så kan de lave en lille smagekonkurrence. Det vil få alle til at smage og tænke over smagen.

Opskriften lyder (til 10 personer):
  • 500 gram tørrede kidney bønner
  • 4 spsk dijonsennep (det har vi i forvejen med)
  • 1 dl mørk sirup (det har vi med til pandekager)
  • 1 dl mørk farin 
  • 2 knsp stødt nellike
  • 250 gram bacon (det er udover den bacon, som de skal have til bakedbeans)
  • 1 stort løg (eller 2 små)
  • 6 dl kogende vand + evt. yderligere 2 dl.
Bønner udblødes i vand 10 - 12 timer. Løg hakkes fint, og bacon skæres i tern. 
Farin, sirup, st.nelike og sennep blandes med kogende vand. 
Halvdelen af baconen kommes i et ildfast fad med låg.  Halvdelen af de udblødte bønner overpå.
Så det hakkede løg. Så den sidste halvdel af de udblødte bønner. Og til sidst resten af baconen.
6 dl væske hældes ud over. Låget lægges på. Og det skal stå på 125 grader i 8 timer. Evt. med et par ekstra dl. vand efter nogle timer. Smages til med salt, røres og trække ca. 1 dag. 

Det er jo ikke fordi, at det kræver så meget at lave bakedbeans selv. Det er mere et projekt, der skal køre over 1½ døgn, hvor det for det meste passer sig selv. Men det bliver lidt sjovt at prøve - og så håber jeg bare, at denne opskrift, som jeg har fundet, slår Heinz' i smagekonkurrencen.  




 



Ingen kommentarer:

Send en kommentar