søndag den 11. august 2013

Sidste dag

Morgenen startede i en sand duft af god bacon. Jonas (juniorleder), hvis motto er 'Man kan aldrig få for meget bacon', startede kl. 7:15 med at stege 1,4 kg bacon. Juniorne skulle nemlig slutte lejren med et sandt festmåltid til morgenmad, nemlig 'bakedbeans med bacon'.

Jeg er meget taknemmelig for den store bacon-donation fra Irma på Stengaards Alle, som har sponseret 5 kg Frilands bacon til lejren. Det er bacon fra grise, der er født i små farehytter på marken, og hvor de i deres første 6-7 uger har rendt frit omkring. I stalden har de også mere plads og halm, og det kan altså smages på baconen. Den er rigtig god. Frilandsbaconen fås i en tynd almindelig version og i en tyk version.

Jeg havde eksperimenteret med at lave hjemmelavede baked beans, men de var tydeligvis ikke så søde i det, som dem fra de dåser, vi havde købt. Så det forsøg gentages nok ikke til næste år.

Ulve og bævere måtte nøjes med den sædvanlige havregrød med mere, selvom enkelte af dem på grund af duften af bacon havde sat næsen op efter røræg og bacon. Skuffelsen blev hurtig glemt, da lederne åbnede vandtivoli med masser af aktiviteter. Vandrutchebanen løb lige foran køkkendøren, og de morede sig fantastisk med vand og brunsæbe til at glide i. Duften af rengøring fik fjernet den sidste baconlugt.

Frokosten blev et sandt 'resteparty' med to slags pastasovs, frikadeller og salat. Vi undervurderede klart, hvor sultne spejdere bliver efter at have været i vandtivoli, så der måtte koges ekstra pasta. Ligesom kød- og spejdepølserne kom på bordet sammen med makrel og masser af rugbrød.

Eftermiddagen gik med mere vandtivoli, og så var det tid til at få pakket tasker. Det var bestemt ikke lige let at få især nogle bævere til at koncentrere sig om den opgave. De var nok vant til, at det plejer mor eller far at gøre. Så bæverassistenterne havde travlt.


Spejderne blev lovet en belønning i form af en ægtivist tatoo og balloner, når taskerne var pakket - og det hjalp lidt på indsatsen.

Ægtivistkampagnen er en kampagne, som Dyrenes Beskyttelse kører for at få stoppet salget af buræg. Og det passede jo temamæssigt godt til denne her lejr, hvor børnene kun har fået økologiske æg. Vi har spist 90 æg plus 3 æg, som bæverne fik af en bondemand, som de kom forbi, på deres hike. Han havde fritgående høns, og de fortalte, at de var på økologisk spejderlejr. Og så gav han dem 4 æg. Det holdt desværre ikke turen hjem.

Det ærgrer mig lidt, at vi ikke fik kogt æggene, så spejderne kunne undersøge, om man kunne se forskel på farven på blommen fra de økologiske fra supermarkederne og dem fra bondemanden. Man kan tydeligt se forskellen i farven på blommen mellem økologiske æg og buræg - og også smage forskellen. Det giver mere smag, når hønsene får lov at gå ude og spise grønt - især her om sommeren. Men jeg ved faktisk ikke, om der ville være forskel på æg fra to slags udegående høns.

En ting, som jeg kommer til at savne, når jeg kommer hjem fra spejderlejr, er at kunne tage en Walkie og kalde 'Alle til køkkenet, køkkenet mangler hjælp til...' og straks meldes der tilbage med 'Der er et par ulve på vej'. Sådan gik det blandt andet, da der skulle ordnes kartofler til forældrespisningen.

14 kg store gode økologiske kartofler var købt i Stengårdens gårdbutik. De skulle skrubbes godt, og det var lige noget for pigerne i ulveflokken. De gik til opgaven med krum hals og masser af sang. Både spejdersange og nyeste Rihanna-hit. Det var rigtig spejder-liv at se og høre.

I mens havde Roar og Jesper godt gang i 3. Lyngbys nyindkøbte kæmpegrill. De startede allerede kl. 9 med at varme kullene, og kort tid efter blev 12 kg marineret nakkefilet lagt på for at langtidsstege til pulled pork. Stegene var sammen med al det øvrige svine og oksekød sponseret fra Friland og marineret af Superbest slagteren. Grillen gik lidt langsomt i starten, så der blev fyret lidt ekstra op og så spredte der sig en skøn duft af pulled pork på vejsiden af huset.

Forældrene begyndte at indfinde sig - en del flere end forventet, så jeg blev grebet af en lille smule værtinde-panik over frygten for, om der var mad nok. Der blev rigtigt gang i køkkenet med mange hjælpere, der både hjalp med maden, vaskede op, og vaskede køkkenet af, så vi kunne komme hurtigt hjem efter lejrbålet. Alle nåede vist at få aftensmad, og køkkenet måtte melde helt udsolgt.

Tusind tak til de mange forældre, der har bagt boller og flütes, samt hjulpet i køkkenet. Det lykkedes os at lave en sommerlejr med god sund økologisk mad til spejderne. Alt kød var økologisk eller friland, al mælk og æg økologisk, al brød undtagen rugbrød var hjemmebagt. Og vi har takket være gode sponsorer holdt budgettet. Jeg håber, at denne spejderlejr madmæssigt set kan inspirere fremtidige spejderlejr, så sundhed for højere prioritet end prisen.





Ingen kommentarer:

Send en kommentar